Selasa, 6 Ogos 2013

Daging Hamburger Daripada Sel Lembu

Mark Post berharap penghasilan daging dari makmal dapat mengatasi krisis makanan dan masalah cuaca

Daging hamburger pertama yang dihasilkan dari dalam makmal menggunakan sel lembu

Cara daging burger dihasilkan

Walaupun daging burger ini dihasilkan di dalam makmal, ia tetap mempunyai rupa, bentuk dan rasa seperti daging biasa

Sekumpulan saintis dari Universiti Maastricht di Belanda menghabiskan masa lima tahun untuk penyelidikan ini

Saintis Belanda, Profesor Mark Post sedang meneliti sampel daging in-vitro di makmal beliau.


LONDON - Untuk sebuah hamburger bernilai AS$332,000 (RM1 juta) anda juga mungkin mengharapkan hidangan sampingan lain. Tetapi ini bukan burger biasa. 
Dalam satu majlis promosi awal di London semalam, beberapa saintis menyediakan hamburger pertama yang dihasilkan dari dalam makmal menggunakan sel lembu. 
Hidangan itu dihasilkan selepas sekumpulan saintis dari Universiti Maastricht di Belanda menghabiskan masa lima tahun untuk penyelidikan. 
Seorang daripada anggota penyelidik itu, Mark Post berkata, mereka berharap pada satu hari nanti penghasilan daging dari makmal dapat mengatasi krisis makanan serta mengatasi masalah perubahan cuaca. 
“Walaupun daging burger ini dihasilkan di dalam makmal, ia tetap mempunyai rupa, bentuk dan rasa seperti daging biasa,” katanya. 
Daging burger itu dicipta menggunakan sel otot dua jenis lembu organik dan dimasukkan cecair nutrien untuk membantu pembentukan tisu otot. 
Sel itu kemudian berkembang membentuk cebisan daging. 
Untuk mendapatkan sekeping daging burger seberat 140 gram, hampir 20,000 cebisan diperlukan. - AP/myMetro

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Komen yang menggunakan perkataan kesat dan lucah atau tidak sopan tidak akan disiarkan.