Allah berfirman dalam al-Quran:

"Demi masa. Sesungguhnya manusia dalam kerugian. Kecuali orang yang beriman dan mengerjakan amal soleh serta saling menasihati untuk kebenaran dan saling menasihati untuk kesabaran." Mafhum Surah al-Asr: ayat 1 - 3.

Khamis, 10 Julai 2014

Buang Ketumbuhan Paling Besar

Sebelum menjalani pembedahan.

Doktor mengambil masa 16 jam untuk membuang ketumbuhan pada Yang.


BEIJING - Pakar bedah berjaya membuang ketumbuhan yang dipercayai paling besar di dunia dari kaki seorang lelaki selepas ia membesar sehingga mencapai berat 110 kilogram. 
Yang Jianbin, 37, dari wilayah Shanxi dilahirkan dengan tanda lahir yang berwarna gelap pada bahagian kanan belakang badannya. Ketika Yang berusia sembilan tahun, tanda lahir itu dikatakan mula membesar. 
Apabila dia berusia 12 tahun, tanda lahir itu menjadi sebesar “penumbuk” dan dia menjalani pembedahan untuk membuangnya. 
Bagaimanapun, ia membesar semula sehingga 110 kilogram. 
Ketua jurubedah Chen Mingliang berkata Yang menderita penyakit Neurofibromatosis, masalah kecelaruan genetik yang menjejaskan pembesaran secara normal dan perkembangan sel tisu. 
“Kami biasa melihat pesakit neurofibromatosis, tetapi yang ini paling besar pernah kami lihat,” katanya. 
Sebelum pembedahan di lakukan, dia diberikan dua katil untuk menampung ketumbuhan selebar 1.2 meter itu, mewakili dua pertiga dari berat badannya. 
Sembilan doktor mengambil masa 16 jam untuk membuang ketumbuhan gergasi itu. 
Ketika dibedah, Yang menerima 5,000 mililiter darah, melebihi kandungan darah pada tubuh orang dewasa. 
Kesihatan Yang dilaporkan semakin pulih dan dia dijangka keluar dari hospital hujung bulan ini. 
Sementara itu, seorang kanak-kanak dilaporkan mempunyai ketumbuhan sebesar buah tembikai dan dijadual menjalani pembedahan sedikit masa lagi. - Agensi/ myMetro

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Komen yang menggunakan perkataan kesat dan lucah atau tidak sopan tidak akan disiarkan.