Allah berfirman dalam al-Quran:

"Demi masa. Sesungguhnya manusia dalam kerugian. Kecuali orang yang beriman dan mengerjakan amal soleh serta saling menasihati untuk kebenaran dan saling menasihati untuk kesabaran." Mafhum Surah al-Asr: ayat 1 - 3.

Selasa, 9 September 2014

Meteorit Jatuh Di Ibu Negara Nicaragua

Satu letupan misteri menggegarkan bandar raya Managua dipercayai berpunca daripada sebutir meteorit kecil. Foto: Reuters

Letupan misteri itu membentuk sebuah lubang besar seluas 12 meter. Foto: AP

Beberapa ahli astronomi menganggarkan asteroid itu sebesar 20 meter atau menyamai saiz sebuah rumah. Foto: AFP


MANAGUA - Satu letupan misteri yang menggegarkan bandar raya ini dan membentuk sebuah lubang besar dipercayai berpunca daripada sebutir meteorit kecil, kata beberapa pegawai kelmarin. 
Batu angkasa lepas itu jatuh dekat Lapangan Terbang Antarabangsa Managua di sini Sabtu lalu tanpa menyebabkan sebarang kecederaan. 
Kesan hentaman meteorit itu telah membentuk kawah seluas 12 meter dan bunyi letupan akibat impak tersebut dapat didengari oleh 1.2 juta warga kota raya itu. 
Pihak berkuasa Nicaragua percaya meteorit itu merupakan serpihan sebuah asteroid kecil, 2014 RC yang melintas hampir dengan Bumi kelmarin. 
Beberapa ahli astronomi menganggarkan asteroid itu sebesar 20 meter atau menyamai saiz sebuah rumah. 
"Kami yakin letupan ini disebabkan oleh meteorit. Kami melihat kawah yang terbentuk akibat impak berkenaan," kata saintis Institut Seismic, Wilfredo Strauss. 
Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Kebangsaan menyatakan pada minggu lalu bahawa jarak paling hampir asteroid 2014 RC dengan Bumi ialah 40,000 kilometer atau satu persepuluh jarak Bulan dari Bumi. - AFP/ Kosmo!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Komen yang menggunakan perkataan kesat dan lucah atau tidak sopan tidak akan disiarkan.