Allah berfirman dalam al-Quran:

"Demi masa. Sesungguhnya manusia dalam kerugian. Kecuali orang yang beriman dan mengerjakan amal soleh serta saling menasihati untuk kebenaran dan saling menasihati untuk kesabaran." Mafhum Surah al-Asr: ayat 1 - 3.

Selasa, 16 Disember 2014

Remaja Tak Bersalah Dihukum Mati

Ibu Huugjilt (kiri) gagal mengawal emosi bila mengetahui anaknya, Huugjilt (kanan) diisytiharkan tidak bersalah 

Huugjilt dijatuhi hukuman mati 18 tahun lalu kerana merogol dan membunuh seorang wanita

Tetapi kini mahkamah mendapati Huugjilt tidak bersalah

Ibu bapa Huugjilt telah berkempen selama dua dekad untuk membersihkan nama anak mereka


BEIJING - CHINA. Seorang remaja yang dihukum mati selepas didapati bersalah kerana merogol dan membunuh seorang wanita 18 tahun lalu, diisytiharkan tidak bersalah oleh mahkamah.
Agensi berita Xinhua melaporkan, Huugjilt dijatuhkan hukuman mati oleh Mahkamah Tinggi Mongolia ketika berusia 18 tahun pada 1996.
Namun keraguan wujud dalam keputusan itu apabila seorang perogol bersiri, Zhao Zhihong mengaku atas jenayah tersebut pada 2005.
“Mahkamah Mongolia mendapati keputusan asal Huugjilt bersalah tidak konsisten dengan fakta-fakta dan tidak terdapat bukti yang mencukupi. Oleh itu, mahkamah mendapati Huugjilt tidak bersalah," menurut kenyataan mahkamah Hohhot.
Sebagai tanda kesal dan simpati, timbalan presiden Mahkamah Tinggi, Zhao Jianping menyerahkan 30,000 yuan (RM16,949) kepada keluarga Huugjilt. - SCMP/ Sinar Harian

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Komen yang menggunakan perkataan kesat dan lucah atau tidak sopan tidak akan disiarkan.