Allah berfirman dalam al-Quran:

"Demi masa. Sesungguhnya manusia dalam kerugian. Kecuali orang yang beriman dan mengerjakan amal soleh serta saling menasihati untuk kebenaran dan saling menasihati untuk kesabaran." Mafhum Surah al-Asr: ayat 1 - 3.

Sabtu, 19 Oktober 2013

Penemuan Tengkorak Manusia Berusia 1.8 Juta Tahun

Penemuan tengkorak di atas membuatkan sejarah perlu ditulis semula, menurut saintis Switzerland. Tengkorak

Bentuk tengkorak ini menunjukkan ia mempunyai otak kecil iaitu bersaiz kira-kira satu pertiga daripada otak manusia kini

Tengkorak ini mempunyai rahang seperti beruk

Tengkorak lain yang ditemui

Tapak penggalian Dmanisi, yang terletak di bawah sebuah perkampungan Georgia

Evolusi manusia menurut teori ahli sains sejarah Barat


DMANISI - Penemuan satu tengkorak manusia berusia 1.8 juta tahun yang tertanam di sebuah perkampungan di Georgia, Eropah Timur memberi gambaran bahawa manusia hanya berasal daripada satu spesies sahaja, kata sekumpulan penyelidik kelmarin. 
Menurut para penyelidik itu, tengkorak tersebut menjadi bukti baharu bahawa manusia awal yang hidup, hanya daripada satu spesies tetapi mempunyai wajah yang berbeza. 
Bentuk tengkorak itu menunjukkan ia mempunyai otak kecil iaitu bersaiz kira-kira satu pertiga daripada otak manusia kini. 
Ia mempunyai rahang seperti beruk. 
Turut ditemui ialah beberapa peralatan batu dan tulang-tulang harimau. 
Penemuan penyelidik itu disiarkan dalam jurnal Science. 
Ia merupakan satu daripada lima tengkorak manusia awal yang telah ditemui di Dmanisi yang terletak kira-kira 100 kilometer dari ibu kota Georgie, Tblisi. 
Tengkorak itu ditemui pada tahun 2005. 
Empat daripada tengkorak yang ditemui itu mempunyai rahang. 
Menurut penulis bersama kajian itu, Christoph Zollikofer dari Universiti Zurich, Switzerland, semua tengkorak itu menunjukkan ia datang dari kalangan sekumpulan penduduk dari spesies yang tunggal. 
Bagaimanapun, Pengarah Program Kedoktoran Hominid dan Paleobiologi di Universiti George Washington, Amerika Syarikat, Bernard Wood menyatakan, tengkorak itu mungkin berasal dari satu makhluk yang tidak pernah diketahui para penyelidik sebelum ini. - Agensi/Kosmo! Online

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Komen yang menggunakan perkataan kesat dan lucah atau tidak sopan tidak akan disiarkan.