Allah berfirman dalam al-Quran:

"Demi masa. Sesungguhnya manusia dalam kerugian. Kecuali orang yang beriman dan mengerjakan amal soleh serta saling menasihati untuk kebenaran dan saling menasihati untuk kesabaran." Mafhum Surah al-Asr: ayat 1 - 3.

Jumaat, 13 September 2013

Bina Vila Atas Bumbung Kilang Di China

Pengguna internet tempatan kecoh berhubung dua buah vila yang dibina di atas bumbung sebuah bangunan kilang di China

 Kedua-dua banglo yang digelar "vila kayangan" ini hanya disokong oleh 10 buah tiang konkrit

"Vila kayangan" ini wujud sejak beberapa tahun lalu tetapi tiada dalam pelan asal pembinaan bangunan kilang ini

Sebelum ini sebuah vila di atas bumbung di Beijing dirobohkan selepas penghuni lain mengadu dinding retak dan paip rosak


DONGGUAN - Pengguna internet tempatan kecoh berhubung dua buah vila yang dibina di atas bumbung sebuah bangunan kilang di China. 
Mereka menggelarkan kediaman itu "vila kayangan" kerana kedua-dua banglo tersebut cuma disokong oleh 10 buah tiang konkrit. 
Kediaman dua tingkat itu dibina di atas bumbung bangunan kilang tiga tingkat di sini, dalam wilayah Guangdong, di tengah China. 
Media tempatan melaporkan "vila kayangan" itu wujud sejak beberapa tahun lalu tetapi tiada dalam pelan asal pembinaan bangunan kilang tersebut. 
Seorang pegawai tempatan memberitahu, kediaman megah itu adalah menyalahi undang-undang tempatan. 
"Kami akan menangani isu ini berlandaskan undang-undang," katanya tanpa mengulas lanjut. 
Masyarakat China sebelum ini digemparkan dengan kewujudan empat vila di atas bumbung yang dibina di bandar raya Zhuzhou dalam wilayah Hunan. 
Sebuah banglo berbentuk bongkah batu yng dibina di atas bumbung bangunan apartmen setinggi 26 tingkat di Beijing turut mendapat perhatian orang ramai dan media asing. - Agensi/Kosmo! Online

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Komen yang menggunakan perkataan kesat dan lucah atau tidak sopan tidak akan disiarkan.