Allah berfirman dalam al-Quran:

"Demi masa. Sesungguhnya manusia dalam kerugian. Kecuali orang yang beriman dan mengerjakan amal soleh serta saling menasihati untuk kebenaran dan saling menasihati untuk kesabaran." Mafhum Surah al-Asr: ayat 1 - 3.

Khamis, 26 September 2013

Samseng Sudah Berani Ugut Ketua Polis

Datuk Abdul Rahim Hanafi menunjukkan sms ugutan yang diterimanya. Foto: NST

Datuk Abdul Rahim Hanafi menunjukkan lokap baru di sebuah Balai Polis di Pulau Pinang. Foto: NST

Datuk Abdul Rahim Hanafi bersama anggota pasukan polis di Pulau Pinang. Foto: NST
Datuk Abdul Rahim bersama anggotanya ketika meninjau perjalanan Ops Cantas di Lebuh Farquhar. Foto: Sinar Harian

Datuk Abdul Rahim bersama anak-anak muda dalam satu majlis di Balik Pulau, Pulau Pinang. Foto: The Star


GEORGETOWN - Ketua Polis Pulau Pinang Datuk Abdul Rahim Hanafi mencabar individu yang menghantar sistem pesanan ringkas (SMS) berbaur ugutan kepadanya pada Isnin lepas untuk bersemuka. 
Abdul Rahim berkata beliau tidak gentar dengan SMS yang diterima dan perkara itu tidak akan mematahkan semangatnya untuk terus memerangi jenayah di negeri ini sekali gus menjalankan tugas dengan lebih tegas. 
"Saya nasihatkan kepada penghantar mesej (ugutan) itu, jangan ingat dia terlepas daripada tindakan pihak polis. 
"Tak payahlah ugut-ugut hantar SMS, beritahu saja... telefon mana mahu jumpa, saya akan pergi. Kalau dah berani sangat, beritahu tempat, tunggu saya... saya akan pergi," katanya kepada pemberita selepas majlis makan malam sempena Kejohanan Bola Jaring Piala Ketua Polis Negara 2013 di George Town malam ini. 
Beliau menerima lebih tiga SMS ugutan pada Isnin dan sudah membuat laporan di Ibu Pejabat Polis Daerah Timur Laut di sini pukul 9 malam semalam. 
Antara kandungan SMS berkenaan ialah "Hello kepala Penang mau kasi ingat U sudah ambil saya punya kawan lima orang, U jangan ingat U The Best".  
Selain itu, pengirim SMS turut mengugut untuk "mengambil" Abdul Rahim atau rakannya, jika tidak berjaya "mengambil" Abdul Rahim. 
Kesemua SMS diterima daripada nombor yang sama bermula pukul 9 pagi ketika Abdul Rahim berada di pejabatnya. 
Abdul Rahim berkata sebagai pegawai polis, beliau sudah biasa dengan SMS berbaur ugutan dan tidak kisah dengan perkara itu kerana apa yang penting ialah menjalankan tugasnya dalam memastikan keamanan serta keselamatan masyarakat. 
"Saya langsung tak berasa takut, bimbang dan sebagainya. Kalau saya sebagai Ketua Polis Negeri takut, bagaimana masyarakat? Kalau tunjuk muka takut, masam, bagaimana saya nak kekalkan keamanan. Apa yang saya nak takut. Saya akan lebih tegas lagi dalam perkara ini," katanya. 
Abdul Rahim berkata beliau mengarahkan pegawai Jabatan Siasatan Jenayah negeri menyiasat perkara itu mengikut Seksyen 507 Kanun Keseksaan. 
Beliau turut mengesahkan timbalannya, Datuk A. Thaiveegan yang baharu bertugas minggu lepas, juga menerima SMS berbaur ugutan dan siasatan berhubung perkara itu sedang dijalankan. - Bernama


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Komen yang menggunakan perkataan kesat dan lucah atau tidak sopan tidak akan disiarkan.