Allah berfirman dalam al-Quran:

"Demi masa. Sesungguhnya manusia dalam kerugian. Kecuali orang yang beriman dan mengerjakan amal soleh serta saling menasihati untuk kebenaran dan saling menasihati untuk kesabaran." Mafhum Surah al-Asr: ayat 1 - 3.

Jumaat, 24 Januari 2014

China Jalankan Latihan Misil Jarak Jauh

Tentera China menguji tembakan peluru berpandu Dongfeng-31 yang mampu menjejaki Amerika Syarikat. Foto: SCMP

Tentera China mengenakan pakaian pelindung, menunjukkan peluru berpandu itu dilengkapi peledak. Foto: SCMP


BEIJING - Tentera China semalam menyiarkan gambar latihan peluru berpandu balistik antara benua dengan jarak yang mampu menjejaki Amerika Syarikat. 
Langkah menyiarkan gambar itu dibuat ketika Beijing terbabit dengan beberapa perbalahan dengan Washington. 
Gambar tentera China menguji tembakan peluru berpandu Dongfeng-31 yang dikatakan pakar mampu membawa peledak nuklear sejauh 8,000 kilometer, disiarkan akhbar harian Tentera Pembebasan Rakyat (PLA) semalam. 
Satu lagi gambar menunjukkan tentera mengenakan pakaian pelindung, membuktikan peluru berpandu yang dilancarkan itu dilengkapi peledak, disiarkan di satu portal berita Sohu.com melaporkan, ini kali pertama imej latihan ketenteraan sedemikian didedahkan. 
Gambar itu bagaimanapun tidak ditemui di laman web PLA. China terbabit dalam perbalahan dengan jirannya di Laut China Selatan dan saling bertegang urat dengan Jepun mengenai kepulauan di Laut China Timur yang ditadbir oleh Tokyo, tetapi turut dituntut Beijing. - Agensi/myMetro

Tiada ulasan:

Catat Komen

Komen yang menggunakan perkataan kesat dan lucah atau tidak sopan tidak akan disiarkan.