Allah berfirman dalam al-Quran:

"Demi masa. Sesungguhnya manusia dalam kerugian. Kecuali orang yang beriman dan mengerjakan amal soleh serta saling menasihati untuk kebenaran dan saling menasihati untuk kesabaran." Mafhum Surah al-Asr: ayat 1 - 3.

Jumaat, 14 Februari 2014

Gunung Berapi Kelud Di Jawa Pula Meletus

Ratusan ribu penduduk diarah berpindah hari ini selepas gunung berapi di Jawa Timur meletus lahar. Foto: AP

Gunung Kelud, yang dianggap antara gunung berapi yang berbahaya Foto: NET

Siaran televisyen menunjukkan batu panas menuruni luruh gunung berdekatan perkampungan Foto: Metrotvnews


JAKARTA - Ratusan ribu penduduk diarah berpindah hari ini selepas gunung berapi di Jawa Timur meletus lahar, menyebabkan debu panas berterbangan. 
Amaran itu dikeluarkan selepas Gunung Kelud, yang dianggap antara gunung berapi yang berbahaya, mula meletuskan lahar di kawasan padat penduduk di pulau utama Indonesia itu, lewat malam tadi. 
Siaran televisyen menunjukkan batu panas menuruni luruh gunung berdekatan perkampungan, menyebabkan penduduk bergegas menaiki kereta dan motosikal untuk menyelamatkan diri ke pusat pemindahan. 
Jurucakap Agensi Bencana Negara, Sutopo Purwo Nugroho, berkata lebih 200,000 penduduk dari 36 kampong di kawasan sekitar 10 kilometer dari gung berapi di Daerah Kediri itu, diarah berpindah segera. 
“Hujan debu, pasir dan batu menimpa sehingga ke kawasan 15 kilometer dari kawah gunung," katanya. 
Gunung Kelud setinggi 1,731-meter sudah mengorbankan lebih 15,000 nyawa sejak 1500, termasuk kira-kira 10,000 kematian dalam letusan paling dahsyat pada 1568. - AFP/Berita Harian

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Komen yang menggunakan perkataan kesat dan lucah atau tidak sopan tidak akan disiarkan.