Allah berfirman dalam al-Quran:

"Demi masa. Sesungguhnya manusia dalam kerugian. Kecuali orang yang beriman dan mengerjakan amal soleh serta saling menasihati untuk kebenaran dan saling menasihati untuk kesabaran." Mafhum Surah al-Asr: ayat 1 - 3.

Khamis, 28 November 2013

Awang Hitam Buat Orang Tempatan Resah

Penguat Kuasa Imigresen Negeri Sembilan bergelut ketika cuba menahan seorang pelajar warga asing. Foto: myMetro

Walaupun tubuh besar panjang, warga Nigeria ini menyorok juga di bawah katil. Foto: myMetro


NILAI - Peningkatan mendadak jumlah warga Afrika dari pelbagai negara yang berkampung di beberapa taman perumahan sekitar Mantin dan daerah ini menyebabkan penduduk tempatan mulai resah dan khuatir kawasan kediaman mereka kini menjadi ‘Afrika Mini’. 
Dianggarkan terdapat hampir 10,000 warga Afrika menghuni daerah ini dan kebanyakan mereka adalah pelajar kolej dan universiti swasta yang banyak terdapat di kawasan itu. 
Kehadiran mereka menimbulkan rasa kurang senang penduduk kerana mereka ini sering terbabit dengan kegiatan jenayah seperti penyalahgunaan dadah terutama syabu, gemar mabuk di kawasan awam, bergaduh dan tidak menghormati budaya masyarakat setempat. 
Malah, bagi penduduk, petanda itu sudah terserlah apabila golongan yang diberi jolokan Awang Hitam kini mendominasi kemudahan awam di situ serta tidak gentar dengan penduduk tempatan dan sedia bertindak balas jika ditegur apatah lagi dicabar. 
Selain itu, warga Afrika terbabit sering mengusik anak gadis yang lalu-lalang di kawasan itu dan apabila ditegur pasti mencetuskan pergaduhan. - myMetro

Tiada ulasan:

Catat Komen

Komen yang menggunakan perkataan kesat dan lucah atau tidak sopan tidak akan disiarkan.