Allah berfirman dalam al-Quran:

"Demi masa. Sesungguhnya manusia dalam kerugian. Kecuali orang yang beriman dan mengerjakan amal soleh serta saling menasihati untuk kebenaran dan saling menasihati untuk kesabaran." Mafhum Surah al-Asr: ayat 1 - 3.

Rabu, 19 Disember 2012

Queen Elizabeth Hadiri Mesyuarat Kabinet Britain

Baginda Queen berangkat tiba di Pejabat Perdana Menteri di No 10, Downing Street, London.

Ketibaan Baginda Queen disambut oleh Perdana Menteri David Cameron.

Baginda Queen dan Perdana Menteri Cameron bergambar.

Para menteri berbaris di Bilik Terracotta untuk menyambut ketibaan Ratu sebelum mesyuarat Kabinet.

Baginda Queen dipersilakan duduk. Selain menteri Kabinet, mesyuarat turut dihadiri oleh pegawai awam dan para penasihat. Nampaknya, bilik mesyuarat Kabinet ini tidaklah luas sangat.

Baginda Queen duduk ditengah. Di sebelah kanan baginda ialah Perdana Menteri David Cameron dan di sebelah kiri baginda ialah Setiausaha Luar Willian Hague. Sedang menulis di sebelah Cameron ialah Setiausaha Kabinet, Sir Jeremy Heywood.

Baginda Queen mengambil tempat duduk di Meja Kabinet yang terkenal bersama Cameron dan Hague. 

Baginda Queen bergambar bersama menteri Kabinet untuk kenang-kenangan di Bilik Bertiang 10.

Selepas mesyuarat Kabinet, Setiausaha Luar William Hague mengiringi Queen menyeberang Downing Street ke Pejabat Luar dan Komanwel.

Jurugambar dan krew TV membuat liputan terhadap lawatan bersejarah Baginda Queen ke No  10, Downing Street, London.

LONDON - Pemerintah Britain, Ratu Elizabeth II (gambar) menghadiri satu mesyuarat Kabinet di sini sempena sambutan jubli intan pertabalan baginda semalam. 
Kehadiran baginda merupakan lawatan pertama yang dilakukan oleh seorang kerabat diraja Britain sejak lebih 100 tahun dahulu. 
Ratu itu yang berusia 86 tahun itu tiba di kediaman rasmi Perdana Menteri David Cameron, 10 Downing Street untuk mesyuarat para menteri kanan Kabinet. 
Istana Buckingham menyatakan, Ratu Elizabeth II akan menerima cenderamata jubli intan daripada Kabinet sempena 60 tahun baginda berada di atas takhta dan turut hadir sebagai pemerhati pada mesyuarat itu. 
Berdasarkan sejarah, Ratu Victoria yang meninggal dunia pada 1901 pernah menghadiri mesyuarat Kebinet. 
Mesyuarat Kabinet pada kebiasaannya berlangsung sekitar sejam setengah tetapi baginda akan menyertainya selama 30 minit sebelum beredar bersama Setiausaha Luar, William Hague untuk melawat Pejabat Kementerian Luar. 
Pada mesyuarat kabinet berkenaan, Ratu Elizabeth II duduk di tengah meja mesyuarat bersama Cameron di sebelah kanan dan Hague di sebelah kiri baginda. 
Meja yang berbentuk seperti sebuah bot itu diperkenalkan oleh Harold Macmillan, Perdana Menteri yang berkhidmat dari tahun 1957 hingga 1963 supaya beliau dapat melihat semua menterinya. 
Ratu Elizabeth II pernah beberapa kali berkunjung di Pejabat Perdana Menteri Britain dengan kunjungan terakhir dibuat pada Julai lalu untuk menghadiri majlis makan tengah hari yang dihoskan Cameron dan turut dihadiri oleh bekas perdana menteri, Gordon Brown, Tony Blair dan John Major. 
Seramai 12 perdana menteri berkhidmat di bawah pemerintahan ratu itu. 
Ratu Elizabeth II akan menerima kunjungan mingguan oleh Perdana Menteri Britain. 
Baginda berhak dan bertanggungjawab menyatakan pandangannya dalam hal ehwal kerajaan. 
Tiada orang lain hadir pada pertemuan dengan perdana menteri tersebut, tiada catatan minit pertemuan manakala isi pertemuan mereka tidak pernah dibincangkan. - AFP / Kosmo!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Komen yang menggunakan perkataan kesat dan lucah atau tidak sopan tidak akan disiarkan.